Screencast-O-matic

Screencast-O-Matic er et gratis program, som optager både lyd og hvad der foregår på din skærm - samtidigt.

Programmet er især velegnet til optagelse af tutorials og præsentationer.
Du kan gratis optage op til 15 minutters video og efterfølgende uploade til fx Youtube eller downloade som MP4-fil. Det foregår uhyre simpelt ved at du blot går ind på http://www.screencast-o-matic.com/, hvorefter du klikker på den store blå knap “Start Recording”. Derefter sikres det lige, at du har Java installeret på din computer (virker både til PC og Mac), hvorefter der kommer en justerbar optageramme frem som et overlay på skærmen:

Screencast-O-Matic-record.png

Indstilling af optageområde, lyd og webcam

Optagerammen angiver hvilket område på din skærm, der vil blive optaget. Du kan enten manuelt justere størrelsen på denne optageramme ved at trække i rammen, eller du kan vælge nogle af de forudindstillede størrelser som fx Full HD eller full screen. Hvis dit slutprodukt fx skal være en YouTube-film, så kan du med fordel vælge en af HD-størrelserne.
Udover optagerammens størrelse kan du også justere lyden i den mikrofon, der er tilsluttet eller indbygget i din computer. Alt efter hvilket udstyr du har, kan du desuden få programmet til at foretage en autojustering af lyden. Min erfaring er at man godt kan benytte en indbygget mikrofon i en laptop, men at det giver et markant bedre produkt, hvis man tilslutter en god ekstern mikrofon.
Endelig har du mulighed for at tilslutte et webcam, så du i den endelige video vil kunne se dig selv i nederste højre hjørne under afspilningen.
Når du er klar til optagelse, klikker du på den røde optageknap nederst til venstre i optagerammen, hvorefter programmet tæller ned fra 3-2-1-Go! Undervejs i optagelsen har du mulighed for at pause og genoptage. Når du er færdig klikker du på “Done”, og du får vist 3 forskellige muligheder for at uploade den endelige video til enten Screencast-O-Matics egen server, din egen YouTube-kanal eller downloade til din computer. Du har ikke mulighed for at redigere og efterbehandle den endelige video i gratisudgaven.
Kort præsentation af Screencast-O-Matic:

Kilde:

www.webfronten.dk/vaerktojer/skaermoptagelse-med-screencast-o-matic/

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License