Wiki

et Wiki kan bruge til at fx laver planer for hvordan man skal organisere et produkt som man skal have lavet fordi ALLE kan rette i det. Men det kan også bruges til af være et online lexikon hvor folk kan komme ind og skrive hvad det ved en et specifikt emne.

I princippet kan en wiki bruges til hvad som helst brugerne ønsker. Denne wiki er specifikt lavet til udarbejdelse af en encyklopædi med menneskelig viden. Formatet giver mulighed for samarbejde, et samarbejde der involverer hvem som helst og som kan gøre hvad som helst ved siderne.

Idéen er at hvem som helst kan dele den viden de har, med alle andre.

Den originale wiki har dette at sige om hvorfor wiki virker [1] (men det er selvfølgelig kun een mening):

Hvorfor wiki virker

Enhver oplysning kan slettes af hvem som helst. Wiki-sider vil med tiden ikke indeholde andet end intelligente diskussioner og informeret konsensus, for det er meget nemmere at slette spam og trivialiteter end at fordybe sig i dem. Det tilbageværende er derfor naturligt meningsfuldt.
Alle kan lege og have det sjovt. Det lyder som en opskrift på dårlig kvalitet - og wiki bliver da også ind i mellem ramt af vandaler og lignende. Men for at lave et betydeligt angreb mod wiki, skal man være i stand til automatisk at generere indhold. Så alle kan lege med, men kun de "gode" deltagere har et ønske om at fortsætte med at lege.
Wiki er ikke WYSIWYG. Det er mere en form for intelligenstest, at være i stand til at redigere en wiki-side. Det er ikke atomfysik, men det appelerer ikke til TvBabies. Hvis det ikke appelerer til folk, så deltager de ikke, hvilket lader de af os der kan læse og skrive tilbage, så vi kan fortsætte ad en rationel vej.
Folk har tid til at tænke sig om, ofte dage eller uger, før de skriver videre på en wiki-side. Så det folk skriver er velovervejet.
Wiki-deltagere er af natur pedantiske og urimelige. Så der er en slags kammerateri her som man sjældent finder andre steder.
…og det er ofte sjovt. Og vi véd alle, at folk opfører sig pænt når legen er god.

Sådan er det - usikkert, brugerfjendsk, langsomt, fyldt med besværlige navlebeskuende mennesker. Ethvert andet online-fællesskaber ville betragte hver af disse fordele som forfærdelige ulemper. Måske virker wiki netop fordi de andre online-fællesskaber ikke gør.

Kilde:http://da.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Hvad_bruges_en_wiki_til

Medmindre andet er angivet, er indholdet af denne side licenseret under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License